• Friday , 26 April 2024

Εκατομμύρια βαμμένα με αίμα (in Greek)

Μία αυτοκτονία στις φυλακές της Βιέννης έδωσε τέλος στην πρώτη φάση ενός πολιτικοοικονομικού θρίλερ που απασχόλησε για χρόνια τις κυβερνήσεις της Μάλτας, της Αυστρίας και τις διωκτικές αρχές της Ευρώπης.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος
Επιμέλεια βίντεο: Μυρτώ Τσάβαλου-Μάριος Βελέντζας

Μία αυτοκτονία στις φυλακές της Βιέννης έδωσε τέλος στην πρώτη φάση ενός πολιτικοοικονομικού θρίλερ που απασχόλησε για χρόνια τις κυβερνήσεις της Μάλτας, της Αυστρίας και τις διωκτικές αρχές της Ευρώπης.

Πρώην αξιωματούχος του Καζακστάν που κατηγορείται για ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκε νεκρός στο κελί τουΗ υπόθεση δεν κλείνει. Τουναντίον, έρχονται στο φως όλες οι άγνωστες πτυχές για μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί ένα πρόσωπο που βρέθηκε νεκρό στη μικρή τουαλέτα των φυλακών της Αυστρίας και κατηγορήθηκε για εκβιασμούς, δολοφονίες, απειλές και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο λόγος για τον Ραχάτ Αλίεφ (Rakhat Aliyev). Ποιος ήταν άραγε ο Νο1 καταζητούμενος του Καζακστάν ο οποίος άπλωσε τα δίχτυα του σε όλη την Ευρώπη, έκανε ένα μικρό πέρασμα από την Ελλάδα και εκτίναξε τις business του με παρανομίες;

Ποιος ήταν πραγματικά ο Καζάχος που δρούσε στη σκιά και έφερε τα πάνω-κάτω σε ένα έθνος καταλήγοντας νεκρός στις φυλακές;

Το zougla.gr έκανε εκτεταμένη έρευνα (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) για τον Ραχάτ Αλίεφ και ήρθε σε επαφή με θύματά του, τα οποία δεν δίστασαν να περιγράψουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη δράση του οικονομικού εγκληματία που η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα του Καζακστάν.

Η πρώτη συνάντηση…

Τον Οκτώβριο του 2014, ένα κλιμάκιο αξιωματούχων με υψηλή εκπροσώπηση από το Καζακστάν έμπαινε βιαστικά στο γραφείο του τότε προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη προκειμένου να ενημερωθεί και να δώσει στοιχεία για μεγάλη υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος που είχε εντοπιστεί στη χώρα μας.

Ως εγκέφαλος της απάτης εμφανιζόταν ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Καζακστάν Ραχάτ Αλίεφ, ο οποίος είχε καταχραστεί εκατομμύρια ευρώ στη χώρα του και τα είχε βγάλει στο εξωτερικό -και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, από τις έρευνες που είχε κάνει τότε η Αρχή, είχε διαπιστωθεί ότι το εν λόγω πρόσωπο διέθετε πολυτελή ακίνητα στα νότια προάστια και έτσι άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν «μαύρα» χρήματα σε λογαριασμούς και εταιρείες συμφερόντων του.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν θεωρείται. Πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στο Καζακστάν, πολύ κοντά στην πολιτική ηγεσία της χώρας και ισχυρός επιχειρηματίας ήταν από τους ανθρώπους που οι επαφές τους, τους εξασφαλίζουν ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ήταν εκείνος που, σύμφωνα με το έγγραφο που είχε σταλεί στις εισαγγελικές Αρχές, «κατασκεύαζε πλασματικές οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις διαφόρων εταιρειών και στη συνέχεια, υπό την απειλή των διώξεων, εκβίαζε τους ιδιοκτήτες ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους και τους αποσπούσε διάφορα περιουσιακά στοιχεία».

Το ύψος μάλιστα των «μαύρων» χρημάτων που είχε εντοπιστεί από την ελληνική Αρχή αγγίζει τα 240 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά πληροφορίες του zougla.gr είχε συναλλαγές με Έλληνες επιχειρηματίες.

Κρεμάστηκε μέσα στη φυλακή

Το όνομα του, μέχρι και πριν από μερικά 24ωρα, δεν είχε γραφτεί σε κάποιο ελληνικό ΜΜΕ, αντίθετα από τον διεθνή Τύπο που αφιέρωσε εκτενή ρεπορτάζ για πολύκροτες υποθέσεις δολοφονιών και ξεπλύματος που εμπλέκεται. Μια προχθεσινή είδηση όμως που, λόγω της έντονης πολιτικής επικαιρότητας πέρασε στα «ψιλά», άλλαξε τα δεδομένα…

Ο Ραχάτ Αλίεφ
Ο Ραχάτ Αλίεφ
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο Ραχάτ Αλίεφ, πρώην γαμπρός του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, απαγχονίστηκε σε φυλακή της Βιέννης.

Ο Αλίεφ βρισκόταν σε φυλακή της Βιέννης από τον Ιούνιο του 2014 και το πρωί της ημέρας που αυτοκτόνησε (δεν αποδέχονται αυτή την εκδοχή οι δικηγόροι του), θα κατέθετε σε δίκη για εκβιασμό σε βάρος του.

Το αν πράγματι πρόκειται για αυτοκτονία ή όχι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαντηθεί από την δημοσιογραφική έρευνα.

Αυτό όμως που προκύπτει από τις μαρτυρίες που εξασφάλισε το zougla.gr, είναι ότι το εν λόγω πρόσωπο, μέσα από την δύναμη που του εξασφάλιζαν ισχυροί παράγοντες και πολιτικοί, κατάφερε να υφαρπάξει εκατομμύρια ευρώ, να τα διακινήσει μέσω Αυστρίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα και εν τέλει να μην δικαστεί ποτέ για τις πράξεις του.

Καταγγέλλουν εν ενεργεία πολιτικούς

Όπως θα δείτε παρακάτω, ένα από τα θύματά του που μίλησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, δηλώνει μπροστά στην κάμερα ότι ο Αλίεφ απολάμβανε της υποστήριξης τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας όσο και πρώην υπουργού Εξωτερικών της Μάλτας!

Ο Πίτερ Αφανάσενκο (Petr Afanassenko) ήταν επικεφαλής της ασφάλειας του πρώην πρωθυπουργού του Καζακστάν Ακεζάν Καζεγελντίν (Akezhan Kazhegeldin). Όταν του ζητήθηκε να μιλήσει για τα όσα είχε βιώσει από τον Ραχάτ Αλίεφ φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμος.

Άλλωστε, μοναδικός του σκοπός τα τελευταία χρόνια είναι η ενημέρωση των Αρχών διάφορων Ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- κρατών σχετικά με τα όσα έκανε ο Αλίεφ τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους συμπατριώτες του.

Origin – dikaiosinisimera.gr

Related Posts

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.