• Friday , 3 May 2024

День незалежності США…

4 липня у Сполучених Штатах Америки й в усьому світі відоме як День незалежності США. Цей день є федеральним вихідним. Державне свято встановлено на честь Декларації незалежності США від Об’єднаного Королівства Великобританії, яку було підписано 4 липня 1776 року.

День незалежності в США асоціюється з салютами, феєрверками, парадами, карнавалами, ярмарками, концертами, бейсболом, сімейними зустрічами, пікніками, барбекю, політичними виступами та церемоніями разом із різноманітними громадськими і приватними подіями з вшанування історії, урядування та американських традицій.

«День» звернувся до американських експертів із проханням розповісти про значення цього свята для них особисто та прокоментувати останні гострі заяви президента США Дональда Трампа про можливість вивести американські війська з Німеччини, та його очікування від саміту з Путіним.

ФОТО REUTERS

«Я НЕ ОЧІКУЮ ПОМ’ЯКШЕННЯ ПОЛІТИКИ США ЩОДО КРЕМЛЯ ПРИ ВІДСУТНОСТІ ЗМІН У ЙОГО АГРЕСИВНІЙ ЗОВНІШНІЙ ПОЛІТИЦІ В УКРАЇНІ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній Раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— 4 липня завжди є чудовим днем для мене. Кожного дня задоволений свободою і можливостями, якими я насолоджуюсь як американський громадянин.

Що стосується заяв президента Трампа, то він має чимало ортодоксальних і погано обдуманих ідей. Твердження, що ЄС є таким же небезпечним як Китай, є повною дурницею, хоча не обов’язково помилковою є ідея про те, що торговельна практика Євросоюзу може спричиняти проблеми для США.

До того ж ідея виведення американських військ із Німеччини є проблематичною. Ми бачили чіткі зусилля радників президента та нашого конгресу завадити президенту йти в неправильному напрямку — щодо НАТО і щодо російських санкцій. Можливо, таких зусиль слід докладати більше.

Оскільки тепер зрозуміло, що саміт Трампа з Путіним відбудеться, то я очікую, що цю зустріч у верхах характеризуватиме розмова про поліпшення американсько-російських відносин. І, можливо, президент Трамп буде надто оптимістичним щодо перспектив таких відносин у підсумковій декларації саміту. Але я не очікую будь-якого пом’якшення політики США щодо Кремля за відсутності змін у його агресивній зовнішній політиці в Україні й будь-де.

«АМЕРИКА СВЯТКУЄ ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ У МОМЕНТ ВЕЛИКОЇ РОЗ’ЄДНАНОСТІ, ЗЛОСТІ ТА СТРАХУ»

Пітер ЗАЛМАЄВ, американський політолог українського походження, директор «Євразійської демократичної ініціативи»:

Як американець з українським походженням, я святкую 4 липня з хвилюванням щодо ерозії впливу Америки та її моральної позиції у світі. У той же час, я сподіваюся, що зможу відзначити наступний рік незалежності з меншим ступенем побоювання та стурбованості. Для цього демократи повинні виграти більшість, принаймні, у Палаті представників, якщо не в Сенаті.

Цього року Америка святкує День Незалежності у момент великої роз’єднаності, злості та страху. Замість того, щоб спробувати знайти хоч якісь проблеми, навколо яких американці почували себе об’єднаними, Дональд Трамп постійно розширює культурний та політичний розрив двох Америк: блакитної та червоної (кольори відповідно Демократичної та Республіканської партії. — Авт.), прогресивної та консервативної, прибережної та внутрішньої.

До Дня незалежності Дональд Трам сіє зерна розколу з союзниками США по НАТО, зневажуючи Альянс, вводить тарифи проти Канади та поширює брехню про іммігрантів у Великобританії та Німеччині.

Недавні зауваження Трампа про те, що він може визнати Крим як частину Росії, рівнозначно підриву західного ліберального світового устрою, що ставить під сумнів об’єднану реакцію Заходу на агресію Путіна проти України.

«СЬОГОДНІ, КОЛИ Я СТУРБОВАНИЙ ДЕЯКИМИ ТЕНДЕНЦІЯМИ У США, Я ОТРИМУЮ БАГАТО ПОЗИТИВУ ВІД УКРАЇНЦІВ»

Адріян КАРМАЗИН, колишній керівник Української служби «Голосу Америки».

— Для мене День незалежності у США це свято свободи, демократії і шанування прав людини і прав меншин, що десятиліттями являються домінуючими прикметами нашого суспільного життя й політичного дискурсу. Я вважаю, що своїми висловлюваннями, поведінкою і рішеннями президент Трамп часто порушує ці корінні норми, традиції та інституції нашого суспільства. Можливо, активісти Революції на граніті, «Народного Руху», помаранчевої революції і Євромайдану, свого часу, в боротьбі за реформи і справедливість отримували натхнення від американської моделі громадянського суспільства, демократичного правління і лідерства. Сьогодні, коли я стурбований деякими тенденціями у США, я отримую багато позитиву від українців, які у складних умовах цілеспрямовано будують демократичну, успішну країну.

Джерело – day.kyiv.ua

Related Posts

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.