• Friday , 3 May 2024

Супервівторок Джо Байдена

Democratic U.S. presidential candidate and former Vice President Joe Biden speaks at his Super Tuesday night rally in Los Angeles, California, U.S., March 3, 2020. REUTERS/Mike Blake TPX IMAGES OF THE DAY

Після праймеріз у 14 штатах колишній віцепрезидент США вирвався в лідери серед демократів, але боротьба з Берні Сандерсом ще попереду.

Одна з головних подій передвиборчих перегонів США — супервівторок, день, коли праймеріз проходять одночасно в 14 штатах США: Північній Кароліні, Алабамі, Теннессі, Юті, Оклахомі, Каліфорнії, Колорадо, Арканзасі, Массачусетсі, Мінесоті, Мені, Вермонті та Американському Самоа. Саме цей день, як правило показує, хто з кандидатів продовжуватиме боротьбу за президентське крісло, а хто має зійти з дистанції. Так як республіканці вже визначилися, підтримавши чинного президента Трампа, то вся увага зараз прикута до боротьби серед демократів.

КОРОТКА ІСТОРІЯ СУПЕРВІВТОРКА

Таке явище, як супервівторок уперше виникло 1980 року, коли Флорида, Джорджія та Алабама в один день влаштували свої праймеріз. Однак перша подія, визнана супервівторком, сталася в 1988 році. Тоді, коли Демократична партія намагалася закінчити роки невдалої спроби отримати демократа в Білому домі, сконцентрувавши первинне голосування в 11 південних штатах, і 21 штаті загалом, у один день. Ідея головної стратегії планування полягала в тому, що проведення такої кількості первинних голосувань одночасно приведе до сильного імпульсу для визначення одного конкретного кандидата.

Із моменту свого створення супервівторок продовжує набувати великого значення в політичній обстановці. Сьогодні подію, як правило, розглядають як здатність виборчих штабів виживати і зрозуміти, наскільки ефективно вони можуть проводити агітацію з низки національних питань у різних штатах одночасно.

Головною проблемою цього явища американці вважають те, що щільно заповнені праймеріз змушують кандидатів надто швидко рухатися, вимагаючи підтримки виборців. Відповідно кандидати не в змозі витратити достатньо часу в кожному штаті, щоб поділитися своєю програмою, а виборці мають менше часу, щоб зрозуміти, які цінності пропагує та чи та людина.

Важливо розуміти, що праймеріз, зокрема й у супервівторок визначають саме кількість делегатів, які підтримують того чи того кандидата під час з’їзду партій у липні, це ще не вибори президента США. 

ЯКІ РЕЗУЛЬТАТИ ВІДОМІ НА ДАНИЙ МОМЕНТ?

Перегони за висунення кандидата від Демократичної партії загострилися. Берні Сандерс був лідером у перших чотирьох штатах, де відбулися праймеріз та кокуси, а також мав вищі рейтинги за загальнонаціональними опитуваннями, проте ситуація змінилася.

У суботу Джо Байден переміг у Південній Кароліні, першому штаті, де частка темношкірих виборців становить близько 50%, і тим самим зміг повернутися до боротьби. А незабаром з передвиборчих перегонів вибули три кандидати від демократів — колишній мер Саут-Бенду Піт Бутіджич, сенатор Емі Клобучар та інвестор Том Штайер — деякі з них, а саме Бутіджич та Клобучар закликали своїх прихильників підтримати Байдена.

До процесу долучився також колишній мер Нью-Йорка, Майкл Блумберг. У вівторок він уперше з’явився в бюлетенях. Його стратегія пізнього вступу полягала в тому, щоб пропустити ранні штати, зосередившись на великих, тож він витратив сотні мільйонів власних грошей на передвиборчу рекламу. Однак, за підрахунками, перемогу він здобув лише в Американському Самоа.

Також боротьбу ще продовжує, принаймні офіційно, колишня сенаторка Елізабет Воррен, яка поки не здобула перемоги в жодному штаті, навіть Массачусетсі, звідки вона родом.

Тож лідерами залишаються Джо Байден та Берні Сандерс з доволі неоднозначними результатами. Наразі, під час супервівторка, в дев’яти з 14 штатів перемогу здобув ексвіцепрезидент Джо Байден. Він виграв праймеріз у штатах Алабама, Арканзас, Массачусетс, Міннесота, Мен, Північна Кароліна, Оклахома, Теннессі, Віргінія та лідирує в Техасі, штаті з великою кількістю виборців, де підрахунок ще не завершився.

Сенатор Берні Сандерс, представник лівого крила Демократичної партії, переміг у штатах Юта, Колорадо, Вермонт та лідирує в найбільш населеному штаті Каліфорнія, де підрахунок голосів також не завершено.

«БАЙДЕН СТАВ АБСОЛЮТНИМ ЛІДЕРОМ СЕРЕД АФРОАМЕРИКАНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ»

Пітер ЗАЛМАЄВ, політолог, директор міжнародної некомерційної організації «Євроазійська демократична ініціатива»:

— Динаміка праймеріз у Демократичній партії різко змінилася: якщо до вчорашнього дня більшість експертів фактично списували Джо Байдена з гри, то цей вівторок став для нього супервівторком, адже він переміг у дев’яти з 14 штатів, при тому досить упевнено, і знову вирвався в лідери. Це свідчить про те, що електорат демократів трохи пригальмував, і вже не дуже впевнений, чи потрібні йому ідеї ультралівого соціаліста Берні Сандерса. Ті ж, хто розділяють його погляди, не певні чи зможе він перемогти Дональда Трампа, який показує, що хоче бачити своїм опонентом саме Берні Сандерса, і підспудно закликає електорат демократів голосувати за нього, адже відчуває, що легко буде зліпити з Сандерса якусь карикатуру соціаліста-комуніста.

Зараз на мапі ще залишилися штати, де є серйозна симпатія до Сандерса. Тож якщо до вчорашнього дня багато хто вже передрікали кінець гонки, то зараз протистояння Байдена — Сандерса спалахнуло з новою силою. Два найстаріші учасники праймеріз, обидва є інсайдерами вашингтонської політики, адже, попри те що Сандерс позиціонує себе як нового гравця, сам він уже сорок років перебуває в системі.

Воррен уже можна списувати з рахунків, адже вона програла у власному штаті — Массачусетсі. Кандидатка жодного разу не виходила навіть на другу позицію в цих праймеріз. Тож питання зараз тільки в тому, кого вона підтримає, зійшовши з дистанції. Я підозрюю, що це буде Сандерс, адже ідеологічно він до неї ближче.

Що стосується Блумберга, то від початку він пообіцяв, що незалежно від власних результатів на президентських перегонах, буде підтримувати будь-кого, аби тільки позбутися Трампа. Блумберга навряд чи можна назвати ентузіастом щодо Сандерса, який оголосив війну всім мільярдерам. Тому я думаю, що Байден сподівається отримати грошову підтримку від Блумберга, адже по фінансах справи в Байдена не надто хороші. Тому на даному етапі передрікати перебіг гонки дуже складно, бо в Сандерса дуже серйозна «скриня», по фандрейзінгу він абсолютний чемпіон серед демократів після Блумберга.

Від початку було зрозуміло, що голос помірного демократа все одно превалював, просто він був розбитий на кілька кандидатів, і це допомагало ультралівому соціалісту Сандерсу посідати лідируючу позицію. Останні кілька тижнів усі прихильні до демократичної партії медіа, балакучі голови і так далі, вселяли думку про те, що тим кандидатам, які зійшли з дистанції треба одуматися, якщо вони не хочуть програти Трампу, щоб над ними не взяв гору паразитуючий, за їхніми словами, політик Берні Сандерс. Потрібно визначитися, хто зможе очолити повістку поміркованої демократичної позиції.

Байден став абсолютним лідером серед афроамериканського населення (а це той голос, за який демократи завжди мало не в першу чергу борються). Це показала його переконлива перемога в Південній Кароліні та підштовхнула двох його суперників — Бутіджича і Клобучар зняти свої кандидатуру з перегонів. Можливо, з розрахунком на портфель віцепрезидента, принаймні в Клобучар така амбіція має місце.Аліса ПОЛІЩУК, «День»

Related Posts

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.